Skip to Main Content
Jag letar efter
hidden1hidden2
Det första trycksåret

Esko Janhunen, som är pensionär och bor i Rovaniemi, blev rullstolsburen, efter en föreställning i clowngymnastik 1990.

”Jag som är 66 år gammal och rör mig med rullstol har genomgått fem stora trycksårsoperationer de senaste tio åren. Jag är förlamad, har ingen känsel från nyckelbenen och neråt. En del av musklerna i händerna är också påverkade. Jag fick mycket bra information om trycksår genast efter olyckan. På sjukhuset fick jag en bilderbok om rysliga trycksår och de berättade att det här kommer du drabbas av om du inte tar hand om din hudvård. De första tjugo åren gick utan problem, men sedan började det på allvar.

En arbetsdag slutade med att jag plötsligt fick hög feber och när jag vaknade nästa morgon var sängen full av sårvätska. Sårvätskan kom från ett litet hål, lika litet som ett nålstick i skinkan. På jouren diagnostiserades jag med ett stort trycksår och fick sittförbud i väntan på operation. Det hela kom som en överraskning, jag var van vid ett liv i rullstol och hade inte haft några problem att sitta oavbrutet, en hel dag. 

Det första trycksåret gjorde mig sängliggande i fem månader! Först efter det kunde jag sitta i rullstol igen och röra mig bland folk. Vid operationen rensades ”hålet” som bildats i muskeln rent ända in till sittbenet. Efter det här sköljdes hålet med olika vätskor i flera veckor och slutligen opererades det igen. Utöver det här fick jag ännu ett långt sittförbud.

Efter operationen byttes sittdynan på min rullstol från en gelfylld dyna till en luftfylld tjock sittdyna. Dessutom fick min säng en tryckfördelande luftmadrass. Efter två år återkom trycksåret ändå. Det tog ytterligare ett år och problemet flyttades till vänster skinka, som nu har opererats tre gånger. Varje gång har jag varit satt ur spel mellan fyra till sex månader. ”Under tio år var jag sängliggande i sammanlagt två år”

hidden1hidden2
hidden1hidden2

Berätta din historia

Kontakta oss
Mölnlycke Stäng

Bekräftelse för vårdpersonal

Informationen på sidan du är på väg att öppna är endast avsedd för vårdpersonal. Klicka i rutan nedan för att bekräfta att du arbetar inom vården.