Fokusområde
Mölnlycke förväntar sig att företagets anställda lever upp till sitt åtagande att följa alla tillämpliga lagar, förordningar och branschkoder som är relevanta för att bedriva affärsverksamhet på ett etiskt sätt. Vi förbättrar kontinuerligt vårt ramverk för regelefterlevnad, vilket underlättas av ett inneboende integritetstänk i hela organisationen.

Vi ställer höga krav på etik och ansvar i vår verksamhet.
Vi agerar med integritet och omsorg om de mänskliga rättigheterna1 genom hela vår värdekedja.
Våra mål
Senast 2025:
- 100 % av medarbetarna känner sig trygga med att rapportera problem utan att oroa sig för repressalier.
- 100 % av de aktiva distributörerna bedöms genom due diligence-processen för distributörer.
Mölnlycke har åtagit sig att bedriva verksamhet i enlighet med alla tillämpliga lagar och förordningar, branschkoder samt med integritet och fokus på affärsetik. Våra övergripande åtaganden när det gäller efterlevnad och affärsetik beskrivs i vår Uppförandekod, som anger ramarna för vad som förväntas av Mölnlyckes medarbetare och ger vägledning om specifika riskområden.
Vår uppförandekod kräver att alla våra medarbetare agerar med integritet och är en uppsättning med grundläggande standarder och kriterier som:
- följer etablerade internationella standarder och riktlinjer (se vårt vägledande ramverk här ),
- är anpassade till våra kunders behov och förväntningar,
- stärker våra kärnvärden: passion, kunskap och integritet,
- gäller för alla Mölnlyckes anställda och samarbetspartners.
Respekt för mänskliga rättigheter på Mölnlycke
Vi har åtagit oss att respektera internationellt erkända mänskliga rättigheter i all vår verksamhet (se vårt vägledande ramverk här ), vilket är i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP) och Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet.
Vi strävar efter att förhindra brott mot mänskliga rättigheter och att råda bot på den eventuella påverkan på mänskliga rättigheter som verksamheten i vår värdekedja kan medföra. I detta omfattas frågor som tvångsarbete, arbetsförhållanden, köns‑och rasdiskriminering, illojal konkurrens samt korruption.
Vi sätter även upp högt ställda mål för våra leverantörer och distributörer så att vi kan säkerställa etisk verksamhet genom hela vår värdekedja. Vi granskar även regelbundet leverantörernas kvalitetsledningssystem. I granskningarna ingår intervjuer med arbetstagare, ledning, inspektion av produktionsanläggningen och genomgång av dokumentation. Leverantörernas lokaler kan också kontrolleras av vår tillsynsmyndighet eller den berörda myndigheten i leverantörens land.
Om vi konstaterar att leverantören bryter mot de anställdas mänskliga rättigheter eller anställningsrättigheter så avslutar vi antingen vårt samarbete med leverantören eller förväntar oss att problemen snabbt åtgärdas. Vi ber leverantörerna att bekräfta inom 48 timmar att de förstått vad som är fel, att de påbörjat sin interna korrigeringsprocess och att de försöker lösa problemet.
Efter 14 dagar förväntar vi oss att leverantörerna antingen lämnar över dokumentation om hur de åtgärdat problemet eller ger oss en detaljerad plan över åtgärderna de ska vidta och ett slutdatum för när åtgärderna ska ha genomförts. Vi kräver även bevis på att problemen faktiskt har åtgärdats.
Vi erkänner och respekterar våra anställdas rätt till föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar och ingriper inte på något sätt i utövandet av sådana rättigheter.
Vi har nolltolerans mot modernt slaveri i alla dess former. Vi definierar modernt slaveri som barnarbete, skuldslaveri, tvångsarbete, människohandel, träldom, slaveri och slaveriliknande metoder. Klicka på länken för att läsa vårt Ställningstagande mot slaveri och trafficking som stöds av Mölnlycke Health Care AB:s styrelse och har undertecknats av vår VD Zlatko Rihter.
Vi uppmuntrar våra kollegor, affärspartners och personer som påverkas av våra aktiviteter och produkter att ge uttryck för eventuella farhågor gällande mänskliga rättigheter och vi kommer att ta itu med dessa på ett rättvist sätt och i enlighet med lagar och bestämmelser.
1 Mölnlyckes mänskliga rättigheter omfattar rättvis behandling av alla anställda, nolltolerans mot barn- eller tvångsarbete, rätt till föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar.
RELEVANTA MÅL GÄLLANDE HÅLLBAR UTVECKLING
![]() |
![]() |
![]() |