Förhindra slaveri och trafficking
Vi har nolltolerans för alla brott mot mänskliga rättigheter i våra fabriker och i hela vår distributionskedja och försörjningskedja.

Eftersom vi är ett stort företag som köper in mycket varor strävar vi efter att påverka arbetsvillkoren och främja arbetstagarnas rättigheter i våra leverantörers fabriker på ett positivt sätt.
Det är viktigt för oss att inte delta vare sig direkt eller indirekt i situationer som bryter mot mänskliga rättigheter. Vi strävar efter att säkra att våra och leverantörernas anställdas rättigheter respekteras. Vi vill inte ha affärsrelationer med leverantörer som bryter mot sina anställdas mänskliga rättigheter eller anställningsrättigheter.
Vi förstår att ett etiskt beteende innefattar vår företagskultur i lika hög utsträckning som våra riktlinjer och processer. Vi är etiskt och socialt ansvarstagande i behandlingen av våra anställda och deras mänskliga rättigheter (en definition av vad vi menar med etiskt och socialt ansvarstagande finns här). Vår företagskultur innefattar även samarbetet med våra leverantörer; vi strävar efter att bygga långsiktiga relationer baserat på rättvisa, samarbete, transparens och öppen kommunikation. Vi uppmanar också våra leverantörer att främja god praxis hos deras partners och egna leverantörer.
Vår strategi
Vår uppförandekod för anställda och leverantörer är baserade på principerna i följande dokument:
- FN:s Global Compact och Agenda 2030
- ISO 26000 Vägledning för socialt ansvarstagande
- OECD:s riktlinjer för multinationella företag
- relevanta ILO-konventioner (Internationella arbetsorganisationen)
Efterlevnad
På våra fabriker, anläggningar och försäljningskontor ansvarar våra chefer och lokala People Experience-representanter för implementeringen av globala policyer och lokala bestämmelser, vilket säkerställer starka relationer med våra anställda, baserat på ömsesidig respekt och förtroende. Vi granskar regelbundet efterlevnaden i våra verksamheter.
Vi granskar även regelbundet leverantörernas kvalitetsledningssystem. I granskningarna ingår intervjuer med arbetstagare, ledning, inspektion av produktionsanläggningen och genomgång av dokumentation. Leverantörernas lokaler kan också kontrolleras av vår tillsynsmyndighet eller den berörda myndigheten i leverantörens land.
Om vi konstaterar att leverantören bryter mot de anställdas mänskliga rättigheter eller anställningsrättigheter så avslutar vi antingen vårt samarbete med leverantören eller förväntar oss att problemen snabbt åtgärdas. Vi ber leverantörerna att bekräfta inom 48 timmar att de förstått vad som är fel, att de påbörjat sin interna korrigeringsprocess och att de försöker lösa problemet.
Efter 14 dagar förväntar vi oss att leverantörerna antingen lämnar över dokumentation om hur de åtgärdat problemet eller ger oss en detaljerad plan över åtgärderna de ska vidta och ett slutdatum för när åtgärderna ska ha genomförts. Vi kräver även bevis på att problemen faktiskt har åtgärdats.
Klicka på länken för att läsa vårt Ställningstagande mot slaveri och trafficking som stöds av Mölnlycke Health Care AB:s styrelse och undertecknats av vår VD Zlatko Rihter.