Skip to Main Content
Jag letar efter
hidden1hidden2
Mölnlyckes fabrik i Malaysia med solpaneler på taket

Vi installerade 2 600 solcellspaneler på taket till vår produktionsanläggning i Kuala Ketil, Malaysia, som tillverkar Biogel® -handskar. Installationen av solpanelssystemet på 914 kWp förväntas generera cirka 23 400 MWh ren energi på lång sikt. Det minskar utsläppen av koldioxid till atmosfären med 16 200 ton.

hidden1hidden2
Mölnlycke® Z-FlexTM Fluidized Heel Boot på en patients fot

Nyckelfunktionerna i Mölnlycke ® Z-FlexTM Fluidized Heel Boot tillverkas av återvunnen polyuretan från och med första kvartalet 2020. Luftkammaren i Heel Boot hjälper till att förebygga trycksår genom att omfördela trycket från häl- och hälsenan till hela underbenet.

För att minska vår miljöpåverkan har våra produktutvecklingsteam i samarbete med våra polyuretanleverantörer testat återvunna alternativ. I användartester fungerar luftkammare av återvunnen polyuretan precis lika bra som luftkammare av icke-återvunnet material.

hidden1hidden2
Ikon för förpackningskartong

Under 2019 införde vi en ny, mindre förpackningskartong för våra kundanpassade set som ger ett antal miljömässiga fördelar. De nya lådorna, som är 80 mm lägre än de gamla, tar mindre plats, så att varje lastbil kan transportera i genomsnitt 200 fler set än tidigare. Det minskar i sin tur vår användning av vägtransporter.

Vi kan också minska vår användning av kemikalien EtO under steriliseringen eftersom 5 procent fler kartonger kan steriliseras samtidigt. Det krävs mindre material för att producera de nya, mindre kartongerna, vilket innebär mindre förpackningsavfall för vårdinrättningar. I slutet av året packades cirka 30 % av våra set i mindre kartonger.

hidden1hidden2
vatten

Små mängder silver används i skumskiktet på våra Ag-förband som en snabbverkande antibakteriell lösning för akuta brännskador och kraftigt infekterade sår. Sedan 2009 har vår fabrik i Wiscasset, Maine, återvunnit silveravfallet från skumavfall. Vi har nyligen kommit fram till hur man fångar upp de mikroskopiska mängder silver som finns kvar i avloppsvattnet och förhindrar att det kommer in i avloppssystemet och orsakar fara.

Tack vare projektet - som är ett samarbete mellan Mölnlycke, Wiscassets avloppsenhet och Maine Department of Environmental Protection - återvinns nu 100 procent av silveravfallet. Vi är stolta över att som en följd av detta få ta emot Governor's Award for Environmental Excellence for Sustainability.

hidden1hidden2
kranar i Göteborgs hamn

Varje år transporterar vi 15 000 kartonger med draperingar och rockar från vår tillverkningsanläggning i Thailand till våra fabriker i Tjeckien med sjöfrakt. Fram till i år transporterade varje 40-fotscontainer 72 kartonger.

Våra logistikteam visste att det fanns outnyttjad plats i containrarna och hittade en ny lösning: att använda glidskiveteknik för att förändra hur kartongerna lastades i containern. Varje container kan nu transportera totalt 120 kartonger med draperingar och rockar, och vi behöver färre containrar.

 

Den här berättelsen publicerades första gången i hållbarhetsrapporten 2019. Läs hela rapporten här.

Kontakta oss